עפיפונים

מיומנה של אם לילד מחונן: היכרות

ילד מחונן

כשאייל היה בן 8 חודשים היה לי ברור שהוא ילד יוצא דופן. הוא היה מאוד ערני וסקרן. היה לו מבט בעיניים שהיה שונה משל ילדים אחרים בגילו. פנים של מבוגר. כשהוא היה בן שנה וקצת הלכנו לגינה הציבורית, והוא הצביע על הממטרות השקועות בדשא (שאותן מעולם לא ראה עובדות לפני כן) ואמר לי – "מים". בגיל שנה וחצי התחיל לדבר, ובגיל שנה ו-7 חודשים כבר דיבר במשפטים. בגיל שלוש פתר פאזלים של 100 חלקים, זיהה את כל אותיות הא"ב, וידע לזהות את הסמלים של כל דגמי המכוניות. הוא היה רואה את הסדרה "החיים" בDVD וידע לספר ולהסביר מונחים שקשורים לגוף האדם. בגיל 4 היה כותב מילים אם היינו מאייתים לו אותם. בגיל 5 רצינו לרשום אותו לחוגים של המכון של אריקה לנדאו, אז עשינו אבחון פרטי של מכון קרני. קיבלנו אישור רשמי על כך שהוא מחונן ברמה גבוהה, ובצורה מאוזנת בין הצד המילולי לצד הכמותי. בגיל 7, בכיתה א', אובחן גם כ-ADHD. בשנה הזו הוא גם המציא שיטה מהירה לחיבור שברים על ידי שימוש בשעון. היום הוא בכיתה ב'.

כשיאיר היה בן שנתיים, בעלת המשפחתון שלו אמרה לי שהוא ילד חכם מאוד עם נטייה לצד הטכני. לא כל כך האמנתי, עד שבמסיבת הסיום הביאה המפעילה פרה גדולה מקרטון שאליה חוברה כפפה מנופחת עם חלב, והיא העמידה פנים שהיא חולבת. יאיר הלך להסתכל מאחורי הפרה כדי לנסות להבין איך זה עובד. הוא התחיל לדבר בצורה שוטפת רק בגיל שלוש, אבל כבר זיהה את כל המספרים ואת הסדר שלהם. היום בגיל 4 ו-9 חודשים הוא מזהה את כל האותיות, יודע לקרוא את כל השמות של הילדים בגן שלו ועוד כמה מילים, כותב מילים אם מאייתים לו אותן, ויודע חשבון ברמה בסיסית. את כל זה הוא למד בעצמו. עדיין לא עשינו לו אבחון רשמי, אבל לכשנעשה, די ברור לי מה תהיה התשובה.

גם אני מחוננת.

פעם כשהיית אומר "ילד מחונן" הייתה עולה בראש תמונה של ילד ממושקף, צמוד לספר או כפוף מול המחשב, ביישן, מוזר כזה, חרשן. היום יש הרבה ילדים ממושקפים. רוב הילדים משתמשים במחשב או בטאבלט. אין ממש הבדל חיצוני בינם לבין ילדים מחוננים, ולדעתי מעבר לסטיגמה גם אף פעם לא היה.
ובכל זאת, ילדים מחוננים הם ילדים עם צרכים שונים משל ילדים אחרים. אחרי שאייל נולד, ולאורך השנים, קראתי המון על הורות. גם עשיתי סדנת הורות. אחרי אבחון הADHD, קראתי המון גם על זה. לאט לאט הבנתי, שיש לי ילדים שונים, ושאני, כאימא, שונה. יש לי התלבטויות שונות וחוויות שונות. כמות החומר שיש על מחוננים היא לא רבה בפני עצמה, וכמות החומר על הורות לילדים מחוננים קטנה עוד יותר (השוו זו לכמות החומר שיש בנושאי קשב וריכוז, לדוגמה). במשך תקופה ארוכה הרגשתי ממש לבד, ואז התחלתי לשתף בפייסבוק, ולכתוב סטטוסים על החוויות שלי כאימא לילד מחונן.

כשלילד מחונן יש בעיות בגן

כשלילד מחונן יש בעיות בגן

משיחות שלי עם הורים אחרים, גיליתי שהרבה מהם לא כל כך יודעים איך "לאכול" את המחוננות – "זה". "זה" טוב? "זה" רע? איך מתמודדים עם "זה"? מה עושים? יש בזה משהו מפחיד. ההורות היום היא הרבה יותר מודעת, ורבים מאיתנו חוששים "לקלקל".
אני מתרגשת לפתוח את סדרת הפוסטים הזו -"מיומנה של אם לילד מחונן" – שבה אשתף איך אני רואה את "זה", מה עובר על אם לילד מחונן, חוויות, בעיות, התלבטויות, מחשבות. אני מקווה שבאמצעות שיתוף החוויות אצליח לעזור להורים אחרים.

ו… כל זה רלוונטי גם לאבות, כן? אני פשוט אימא.

 

תגובות

7 תגובות על ”מיומנה של אם לילד מחונן: היכרות“

  1. אדוה הגיב:

    גם אליענה עשתה ועושה את כל הדברים האלה אבל ממש לא נראה לי שהיא מחוננת… זה הרבה מעבר למה שכתבת – הקשרים, יכולת הבנה גבוהה, יכולת ניתוח ועוד.

  2. רחלי הגיב:

    היי אדווה,
    וודאי שזה מעבר 🙂 ועל זה גם יהיה אחד הפוסטים הבאים שלי. אליענה שלך עוד קטנה. אני הייתי זוקפת אוזניים ומנסה לשים לב בדיוק למה שכתבת – החשיבה השונה והיצירתיות. אם היית שואלת אותי לפני שנה, אני לא בטוחה שהייתי חושבת שיאיר מחונן. עכשיו זה מאוד ברור כי הוא הרבה יותר תקשורתי ומסביר את עצמו, והחשיבה השונה שלו מאוד בולטת.

  3. שלומית למדן הגיב:

    ילדיי מאובחנים כמחוננים למרות שלא התעסקנו עם קריאה וכל מיני מיומנויות לפני שנכנסו לגן היו דברים אחרים שהצביעו על מחוננות.
    אני מזדהה עם מה שאת כותבת ובעיקר שהם בעלי צרכים מיוחדים שאינם מקבלים מענה, כאילו קבוצת מיעוט שאיש לא נותן דעתו עליה. כל שנעשה במערכת החינוך הוא כפלסטר בחור של סכר.
    אני אשמח לשמוע ולתת תובנות לגבי הילדים לגבי מחוננות וADHD וכן לגבי מחוננות וויסות רגשי.
    לגבי ויסות רגשי לא מצאתי כמעט כלום ואשמח לכל פיסת מידע.
    בנתיים אני עובדת על בסיס ניסיוני עם ילדים לא מחוננים ועל סמך חוויותי האישיות כמחוננת (לא פשוט היום ולא פשוט היה בעבר לגדול כמחונן במערכת שאין לה הבנה ומענה)

  4. רחלי הגיב:

    תודה שלומית. וויסות רגשי זה נושא שאנחנו מטפלים בו עם אייל ואשמח לכתוב על כך.

  5. עדי הגיב:

    הגעתי אלייך היום במקרה.
    בא לי להיות אמא כמוך
    (אמא לעתיד)

  6. רחלי הגיב:

    איזו חמודה את! תודה עדי 🙂

טראקבקים/פינגבקים

  1. מיומנה של אם לילד מחונן: העשרה לילדים מחוננים מגיל הגן ועד כיתה ג' | עפיפונים

הוספת תגובה